2022

15. marts Prøvetank Nordsøcentret

O.C. klubbens besøg på Nordsøcenteret blev indledt med eftermiddagskaffe og en fortrinlig lagkage. Snakken gik livligt og muntert. Derefter var det tid til at gå ind i centeret og se prøvetanken og høre om, hvad den bliver brugt til.
Leder af prøvetanken Kurt Hansen, som skulle have budt velkommen, var blevet syg og måtte så overlade det til kollegaen Jens Peter Kofoed, der klarede opgaven fortrinligt.
Men vi lever jo i en moderne verden med digitale medier, så Kurt Hansen var også med på fjernforbindelse og fortalte om det, de lavede.
Vi så en demonstration af en bundtrawl og hvordan de gennemgik forskellige test for at finde den bedste udnyttelse af dette fiskeredskab.
Testene er med til, at fiskerne fanger de rigtige fisk og undgår bifangster.
Selve udformningen af trawlet bliver også testet, så skibets trækkraft og dermed brændstofforbruget udnyttes optimalt.
Efter et par timer var det tid til at sige farvel.
De 40 deltagere havde haft en god eftermiddag med et godt samvær.

Prøvetanken i Hirtshals er i dag administreret af SINTEF Ocean og er mere aktiv end nogensinde. Kerneprodukterne er forskningsprojekter og kommerciel test af trawl og trawlskovle. Talrige trawl er gennem årene blevet testet her, og fiskere og trawlproducenter har lært at optimere brugen af deres udstyr. De fleste nye
redskabsdesign og selektionsredskaber har også haft en runde i prøvetanken, før de bliver taget med til søs for den endelige test.
Prøvetanken er kontinuerligt blevet opgraderet og fremstår i dag som et meget alsidigt testanlæg. En ny installation af et moderne 3D-måleudstyr gør tanken ideel for projekter, hvor en nøjagtig måling af dynamikken i en trawl, trawlskovl eller andre sub-sea strukturer er nødvendig.